Første Nobelpris i medisin til kinesisk medisin

Vi vil gratulere Youyou Tu med tildelingen av Nobelprisen i medisin. Kinesiske Youyou Tu deler prisen med irske William C. Campbell och japanske Satoshi Ōmura som alle forsker på sykdom forårsaket av parasitter.

Tu, er den 12. kvinne i historien som har fått prisen. Hun fikk den for å ha oppdaga Artemisinin, en medisin som ifølge Nobelkomitéen i vesentlig grad har redusert dødshyppigheten for folk som er rammet av malaria.

– Disse to oppdagelsene har gitt menneskeheten effektive virkemidler i kampen mot disse sykdommene som rammer flere hundre millioner mennesker årlig. Konsekvensene med tanke på forbedre helse og redusert lidelse er umålelige, heter det i uttalelsen fra Nobelkomitéen.

I spørsmål-og -svar sesjon etter kunngjøringen ved Karolinska Institutet , som utsteder Nobels, en av paneldeltakerne understreket ikke bare kvaliteten på Tu vitenskapelig forskning, men også verdien av den empiriske dokumenterte kunnskapen fra det gamle Kina.

Tu fant inspirasjon fra den klassiske medisinske teksten "Emergency Formulas To Keep at Hand" (Zhouhou beijifang) av den kinesiske legen Ge Hong (ca 283-343 e.kr). Den antifebrile effekten av urten Artemisia annua (qinghaosu) eller søt malurt, var kjent i Kina allerede for 1.700 år siden. Tu var den første til å trekke den biologisk aktive komponenten av urten - kalt Artemisinin og forstå hvordan den virker. Tus arbeid har skapt et paradigmeskifte innen medisinen som nå er den viktigste i behandlingen av malaria i Afrika. sammen med bruk av myggnett har det bidratt til å halvere malaria dødeligheten over hele verden i de siste 15 årene.

Vi håper dette er bare begynnelsen på en annerkjennelse av kinesisk medisin som en relevant behandlingmetode av våre vanligste sykdommer.

Kilder: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/11912754/Nobel-Prize-for-Chinese-traditional-medicine-expert-who-developed-malaria-cure.html

https://theconversation.com/is-the-2015-nobel-prize-a-turning-point-for-traditional-chinese-medicine-48643

http://www.nrk.no/viten/fikk-nobelpris-for-malariamedisin-1.12586794

http://news.asiaone.com/news/science-and-tech/gifts-chinese-herbal-medicine

Tu Youyou, right, working with Prof Lou Zhicen in the 1950s (Xinhua via AP)