Ekspertenes dom: Virker akupunktur? Artikkel i VG 2.2.16

Akupunktur hevdes å hjelpe mot alt fra kvalme til hjertesykdommer og depresjon. Men hva er egentlig sannheten? Her får du svarene – basert på forskning.

Akupunktur, som går ut på at man skal sette nåler i bestemte punkter i kroppen, er en av de mest brukte formene for alternativ behandling. Behandlere hevder at nålene kan kurere en rekke sykdommer og tilstander.

– Ifølge våre kilder er akupunktur mest brukt ved forskjellige typer smerter. Men noen bruker det også mot en lang rekke andre helseproblemer som angst, artrose, astma, migrene, søvnløshet med mer, sier lege og medisinsk professor ved Nasjonalt kompetansesenter for alternativ og komplementær medisin (NAFKAM), Vinjar Fønnebø.


Akupunktur blir stadig hyppigere brukt i Norge. En studie utført av blant annet NAFKAM viser at 40 av 50 norske sykehus tilbyr akupunktur.
Det er også 700 utdannede akupunktører organisert i Akupunkturforeningen. I tillegg er det, etter all sannsynlighet, mange som kaller seg akupunktør uten å ha noen som helst utdanning.

– I dag er det slik at hvem som helst kan drive med akupunktur. Man kan bare kjøpe seg en bok og sette i gang med å sette nåler i folk. Vi har derfor ingen oversikt over hvor mange som egentlig driver med dette, sier styreleder i Akupunkturforeningen, Cecilie Brewer, til VG.

Hva kan det hjelpe mot?
Alternativ.no hevder at akupunktur kan hjelpe mot «astma og allergi, gynekologiske lidelser, fordøyelsessykdommer, sykdommer i urinveier og hjerte- og karsykdommer m.m.»
I overfloden av informasjon – hva er sant? VG har fått NAFKAM, som er Norges fremste eksperter på tematikken, til å vurdere dette (se full oversikt lenger ned i saken).
– Den største utfordringen med forskning på denne typen behandling er å skille mellom effekten nålene faktisk gir, og effekten av samtalen og det å gå til en behandler, sier Fønnebø i NAFKAM.

På grunn av dette er det mange tilstander forskerne ikke vet om akupunktur har noen effekt mot. Men basert på dagens vitenskap er det god dokumentasjon for at akupunktur hjelper mot blant annet oppkast etter cellegift eller operasjon.
– Studiene som viser dette, er i tillegg basert på dyreforsøk, slik at vi er rimelig sikre på at det ikke er kun den såkalte placeboeffekten som spiller en rolle her, sier Fønnebø.

Videre forklarer han at det er en del studier som viser at akupunktur kan virke smertelindrende for blant annet menstruasjonssmerter og bekken- og ryggsmerter. Hvordan – og hvorfor – nålene ser ut til å fungere, finnes det ikke noe godt svar på, ifølge Fønnebø.

– Det er funnet at nålestimulering kan påvirke nervesignaler som enten kan påvirke smertefølelsen og/eller øke kroppens produksjon av stoffer som kan dempe smerteoppfatningen, sier professoren.

Han forklarer at akupunktur fremdeles må anses som alternativ behandling – til tross for at det har dokumentert effekt for enkelte helseplager.

– Mange har en forestilling om at alternativ behandling er udokumentert, mens skolemedisinen er dokumentert. Det er ikke alltid helt slik. Det er faktisk hevdet at kun 30 prosent av skolemedisinen har dokumentert effekt. Det betyr ikke at det ikke er virksomt, men at det ikke fyller vitenskapens krav til dokumentasjon. Det kan for eksempel i stedet være basert på omfattende systematisk erfaring.

I 2010 søkte Akupunkturforeningen om å få en offentlig godkjent helseautorisasjon. Denne søknaden ble avslått hovedsakelig på grunn av at det blant annet ikke er ønskelig med flere helsepersonell-grupper.

Kan være farlig
Til tross for at akupunktur har dokumentert effekt mot noe, er det også mange helsetilstander det er vitenskapelig bevist at det mest sannsynlig ikke hjelper mot. Eksempler på dette er røykeavvenning, korsryggsmerter og leddgikt, ifølge NAFKAM.


VG skrev for kort tid siden om en ny akupunktur-studie fra et Melbourne-universitet i Australia. Ifølge studien fungerer ikke tradisjonell kinesisk akupunktur bedre enn en falsk versjon, for å behandle overgangsalder-problemer.
Det er også flere faremomenter knyttet til akupunkturbehandling. Blant annet kan hvem som helst kan kalle seg akupunktør, og sette nåler i «pasienter». VG har forsøkt å få Helsedirektoratet til å kommentere dette, uten å lykkes.
– Vi vet at useriøse folk driver med dette. Akupunktur kan være et farlig redskap når det brukes av behandlere uten kompetanse. I verste fall kan man skade pasienten, sier Brewer i Akupunkturforeningen.

Hun forklarer at det derfor er viktig at personer som ønsker å benytte seg av akupunktur, sjekker akupunktøren på forhånd.

– Sjekk om vedkommende er medlem av Akupunkturforeningen – da er det et bevis på at akupunktøren har høy utdanning. Videre er det viktig å spørre akupunktøren om utdanning og kompetanse, sier hun.

Lov om alternativ behandling slår fast at behandlere som akupunktører må vise forsiktighet. «Medisinske inngrep eller behandling som kan medføre alvorlig helserisiko for pasienter, skal kun utøves av helsepersonell», lyder loven.

Akupunktur er heller ikke fri for bivirkninger, ifølge NAFKAM. Studier viser at mellom seks til 15 prosent av pasientene opplever bivirkninger.

– Kjente bivirkninger er svimmelhet, besvimelse, kvalme, oppkast, smerte, og infeksjon i stikkstedet, sier Fønnebø.

Noen få beskriver alvorlige ettervirkninger som ryggmargsskader, hepatitt og betennelser.

Personer med blant annet metallallergi, hjerteklaffsykdom, nedsatt immunforsvar, blodforgiftning (septiske pasienter), lokale infeksjoner, blødersykdom, nervesykdom eller psykiatriske lidelser, bør unngå å bruke akupunktur.

Dette er NAFKAMs oversikt over hva det er dokumentert at akupunktur kan virke mot – og ikke – basert på ny forskning.

SER UT TIL Å HA EFFEKT MOT:
■ Bekken- og ryggsmerter
■ Oppkast etter cellegift
■ Menstruasjonssmerter
■ Nakkesmerter
■ Slitasjegikt (smerter)

SER IKKE UT TIL Å HA EFFEKT MOT:
■ Assistert befruktning
■ Akutte korsryggsmerter ■ Leddgikt
■ Røykeavvenning

MAN VET IKKE:
■ ADHD
■ Ansiktslammelser
■ Astma
■ Autisme
■ Demens
■ Depresjon
■ Epilepsi
■ Fordøyelsesplager
■ Forstuet ankel
■ Grønn stær
■ Hjerneskade som skyldes kvelning ■ Hjerneslag
■ Hodeskader
■ Igangsetting av fødsel
■ Inkontinens
■ Kokainavhengighet
■ Muskelknute i livmoren
■ Nærsynthet
■ Schizofreni
■ Sengevæting
■ Skuldersmerter
■ Søvnløshet
■ Svelgeproblemer

Forholdsreglene du bør ta
■ Når du bruker alternativ behandling, sjekk alltid opp behandlingen på forhånd. Finn ut, og vurder hva som har vært gjort av solid forskning på sikkerheten og effektiviteten av terapien (i dette tilfellet akupunktur).

■ Undersøk personen som skal utføre alternativ behandling på deg. Hvilken kompetanse har han/hun?

■ Lege/ autorisert helsepersonell bør konsulteres dersom du vurderer å benytte alternativ behandling som tillegg til behandling fra det offentlige helsevesenet. For din egen sikkerhets skyld er det viktig at du informerer din lege om: Alle alternative behandlingsformer du bruker eller vurderer å bruke. Alle preparater (inkludert urter og kosttilskudd) du bruker eller vurderer å bruke. På samme måte er det viktig at du informerer den alternative behandleren om: Hvilke skolemedisinsk behandling du mottar eller vurderer å motta. Hvilke legemidler du tar eller vurderer å ta.

10 spørsmål du bør stille en alternativ behandler
1. Hvordan undersøker og tolker du mitt helseproblem? 2. Er det viktig at jeg har en diagnose fra før?
3. Hvordan mener du behandlingen virker?
4. Kan jeg oppleve bivirkninger av behandlingen?
5. Hva må du vite om meg for at behandlingen skal være trygg? 6. Hvor mange behandlinger vil jeg trenge?
7. Har du utdanning i metodene du bruker?
8. Er du autorisert helsepersonell?
9. Står du oppført i Registeret for utøvere av alternativ behandling i Brønnøysund? 10. Hvor kan jeg finne forskning på behandlingen?
Kilder: NAFKAM, Helsedirektoratet

Kommentarer til artikkelen

Legg til ny kommentar:
  • Vis respekt for andre lesere og omtalte personer. Kommentaren kan være inntil 1000 tegn.