PRESSEMELDING FRA AKUPUNKTURFORENINGEN 11.04.2016

Fra leder i Akupunkturforeningen Magnhild Bugge

Med fete typer står det på VGs forside på søndag: Dropp akupunktur, gjør ryggen frisk selv.

 

Bakgrunnen for saken er at den britiske organisasjonen NICE (National Institute for Health and Care Excellence) i mars annonserte at de ikke lenger vil anbefale at helsepersonell anbefaler akupunktur til pasienter smerter i korsryggen.

 

Dette er et skikkelig hekseskudd for alle pasienter som har hatt god effekt av akupunktur på sine akutte og kroniske ryggsmerter, og alle akupunktører som behandler dem.

 

Akupunktører som er medlemmer av Akupunkturforeningen behersker både vestlig medisin og klassisk kinesisk akupunktur. De vet hvilke muskler som låser seg når ryggen plutselig streiker og hvordan de ulike musklene sender strålende smerter nedover i setet og benet.  Pasientene er helt sikre på at de har skiveprolaps, men ofte er det quadratus lumborum, gluteus minimus, piriformis og andre muskler som er synderen.

 

Noen pasienter er svake og smertepreget, da er det bare en forsiktig behandling som skal til. Da ligner behandlingen hos akupunktøren i stor grad den Sham akupunkturen som har blitt brukt som kontrollakupunktur i forskningen som ligger til grunn for konklusjonen fra NICE. Det betyr at når forskningen sammenligner akupunktur med såkalt «falsk» akupunktur så er ikke det det samme som når et medikament blir kontrollert mot en sukkerpille. Sham akupunktur som kontroll er også en form for akupunktur og er derfor en veldig dårlig måte for å vise om akupunktur virker eller bare har en placebo effekt.

 

Hvis man ser på dataene som ligger til grunn og funnen i studiene, tyder ikke disse på at akupunktur er placebo, men tvert imot har betydelig bedre effekt enn standardbehandling. I tillegg viser også studiene at akupunktur har bedre resultater enn trening og manuelle terapier, noe de anbefaler i sine retningslinjer. Derfor er konklusjonen til NICE ikke riktig.

 

Retningslinjene til NICE endres til å anbefale pasienter å bruke Ibux og andre NSAIDs for korsryggsmerter. Hvis medikamentene brukes riktig er NSAID et godt råd. Dessverre er det mange mennesker som tar alt for mye Ibux og får alvolige bivirkninger som blødende magesår. Det er mange som dør av feil bruk av Ibux hvert eneste år.

 

Akupunktur er et godt alternativ for pasienter som ikke tåler eller vil ta medikamenter. VG skremmer pasienter fra å gå til akupunktur.  En yrkesgruppe blir skadelidende fordi det er mangelfull kunnskap og informasjon i VG sin artikkel.

Kommentarer til artikkelen

Legg til ny kommentar:
  • Vis respekt for andre lesere og omtalte personer. Kommentaren kan være inntil 1000 tegn.

Del på:

Tips en venn