Forskning viser at kopping virker. Kort sagt, Aftenposten 14.09.16

28. august publiserte Aftenposten kommentaren Kopping suger ikke stress ut av kroppen. Det suger kritisk sans ut av hodet. Dette var en reaksjon på TV 2s innslag om kopping. Skal man kritisere et TV-innslag for dets mangel på kritisk sans fungerer det best om man har litt kritisk sans selv.


Andy Fritch´ forklaring på hvordan kopping virker, var feil. Sugemerkene skapes av blødning i hårrørsårene. Dette aktiverer immunsystemet og øker lymfegjennomstrømning i det smertefulle vevet og ser ut til å kunne redusere smerte. Kopping påvirker også «diffuse noxious inhibitory control», hvor stimuli av enkelte typer nerveceller kan redusere smerte.

Det var også lagt ved et bilde av en person med stygge merker på ryggen etter kopping, dette er ikke en brannskade. Pasienten fikk gjentatte ganger alt for sterk kopping på samme sted. Små blemmer oppsto på huden og disse fikk ikke tid til å helbredes mens koppingen fortsatte. Å bruke kopping på denne måten er uforsvarlig og gjøres ikke av noen i Norge.

Journalisten savner dokumentasjon på om kopping har en effekt. Myeong gjorde i 2011 en gjennomgang av forskning på kopping, det samme gjorde Rozenfeld i 2015. Begge konkluderer med at kopping ser ut til å ha en effekt på muskelrelaterte smerter. Hvor er dokumentasjonen på «at kopping suger kritisk sans ut av hodet»? Jeg er for en debatt, så lenge det holdes på et visst nivå. Håper Aftenposten er mer kritiske til hva de publiserer i tiden fremover.

14310320_10153885947416765_5145874191604970947_o.jpg

Kommentarer til artikkelen

Legg til ny kommentar:
  • Vis respekt for andre lesere og omtalte personer. Kommentaren kan være inntil 1000 tegn.