Foruten å skulle være næringsrikt (økt proteinmengde), varm (65 grader++), burde det som inntas også være HHSss (stor bokstav viser større mengde, mens liten bokstav er mindre mengde) – Hvit, Hydrerende og Spicy, noe søtlig og noe syrlig, for å kompensere mot den utvendige begynnende kulden og tørrheten.

Slik energetisk inntak øker sirkulasjonen av Qi og Blod, løsner på stagnasjon, åpner opp porene, fremmer svetting og kaster ut de ytre patogener. F.eks mat som fersk hvitløk, chili, ingefær, kanel, hvit pepper, kardemomme, okse og lam i moderate mengder. Med havre, hirse, mais, ris, rotgrønnsaker, løk og urter i rikelige mengder, gjerne i flytende form, som berikede varme drikker, gryter og supper, vil du holde deg frisk og rask i høstsesongen.

Skulle du ikke ha ork eller tid for langtidskokt gryterett, kan du lage deg en klassisk koserett – kinesisk løkomelett som pleier Metall-elementet.

An onion a day will keep the doctor away!

Vanlig løk, matløk også kalt kepaløk (Allium cepa) finnes i flere ulike varianter som gul løk, rødløk, sølvløk, salatløk, vårløk m.m. Den er en allsidig og rimelig grønnsak som er uunnværlig i mange matretter verden over. Bruk den som en smaksforsterker i alt fra supper, sauser og gryteretter, enten rå i eller tilberedt i gryte, stekepanne og i ovnen.

Løk er rik på kostfiberet inulin og quercetin. Inulin er mat (prebiotika) for de gunstige tarmbakterier. Quercetin er en kraftig antioksidant og flavonoid som kan bidra til å redusere generell inflammasjon og oksidativ stress i kroppens slimhinner, hjerte og blodkar og særskilt luftveiene mot infeksjoner og inflammasjoner. Det er den røde og gule løken som inneholder mest quercetin.

Løk innehar svært gode helsefordeler og alle bør spise en løk hver dag i høstsesongen!

Løk sies å:

  • Forebygge hjerte- og karsykdommer
  • Redusere kolesterolnivået i blodet
  • Motvirke at blodet «klumper» seg og reduserer blodtrykket
  • Beskytte mot mange former for kreft
  • Være bakteriedrepende – et naturlig antibiotikum
  • Motvirke beinskjørhet
  • Være bra for astmatikere og allergikere
  • Kunne ha antidiabetisk virkning

Temperatur: varm
Meridianer: LU, LI, ST, LV
Smak: skarp
Spesielle egenskaper: sirkulerer Qi og Blod, sprer Kulde, fjerner Damp og løser opp slim (Phlegm).

Quinoa

Beregn 2 egg og 1 dl hakket løk per porsjon omelett og server til finsk quinoa (hurtigkokt) og kimchi. Det ideelle ville vært å spise dette til congee (langstidskokt terapeutisk risvelling), men dette får bli til en annen gang.

Quinoa er en inkaplante fra Syd-Amerika. Den har igjennom tusenvis av år vært en essensiell ernæringskilde for lokalbefolkningen, og er nå også blitt en hit blant verdens forbrukere. Den har i tillegg blitt kåret som en superfood. Frøene er glutenfrie, low foodmap og rike på protein (alle de 8 essensielle), fiber, vitaminer og mineraler. De har en mild, nøtteaktig smak og kan brukes i alt fra salater, grøt og gryteretter til bakverk, og som et sunt alternativ til ris og pasta. De finnes i fargene hvit, sort og rød og har ca. 20-30 min. koketid, mens den finske er på ca. 5 min.
NB: Frøene må skylles godt på grunn av saponiner før koking.

Klassisk kinesisk løkomelett

4 porsjoner

Ca. 4 dl finhakket løk
8 store egg vispet i
2 ss vann eller melk eller kyllingkraft (valgfritt)
Halv bunt vårløk, finhakket
Olivenolje eller smør (for steking)
Salt og hvit pepper

Tilsett smør eller olje i en varm stekepanne eller en tykkbunnet gryte.
Løken stekes på middels varme, er temperaturen for høy, vil den lett svi seg.
Tilsett salt og pepper og stek til løken er myk og gyllen. Det kan ta litt tid, og du trenger ikke røre hele tiden.
Hell den vispede eggeblandingen over løken og stek til omeletten tykner.
Legg gjerne et lokk på så går det raskere. Flipp omeletten så begge sidene er gjennomstekte.
Dryss på finhakket vårløk på omeletten og server til nykokt finsk quinoa og kimchi.
Nyt den vakre høstsesongen med rikelig Qi.

Bon appetitt!