
Vannfasen kjennetegnes av kraftig kulde og lang mørkeperiode. Dette svekker sirkulasjonen av kroppsvæske, Yang og vitalitet. Vi blir dorskere og fortere slitne. Mat og drikke som inntas nå bør være flytende, varm, næringstett, tonifiserende på Yang og Jing, slik at høy energi og sterkt immunforsvar opprettholdes. Dette kan også oppnås med en herlig TKM-ramensuppe!
Litt om Sichuanpepper (Hua Jiao)
Sichuanpepper (Hua Jiao) er et krydder som i utgangspunktet er en urtemedisin.
Natur og smak: Varm, skarp og aromatisk.
Meridian: Milt, Mage og Lunge (indirekte).
Varmer opp magen og fjerner kulde, det vil si kulderelaterte fordøyelsesproblemer som magesmerter, oppblåsthet, dårlig appetitt, raping og diaré.
Sichuanpepperkorn (Hua Jiao) varmer opp det indre og driver ut kulde.
Sichuankrydderet er en nøkkelingrediens i det kinesiske Sichuan-kjøkkenet og gir den karakteristiske Málà-smaken («prikkende nummenhet»), ofte brukt i wok, gryter, sauser og fondue, sammen med chili, ingefær og stjerneanis.
Krydderet males/knuses rett før bruk og ristes ofte i en tørr panne for å frigjøre aroma for maksimal smak. Sichuanpepper brukes ofte i retter som Kung Pao Chicken og i málà-sauser. Når Sichuanpepperet brukes i supper og andre vannholdige retter, vil den nummende fornemmelsen minskes, og bare de behagelige, blomsteraktige smakforbindelsene bli igjen.
Bygg din ramen som lego
Sammen med langtidskokt suppekraft, smaksatt med soyasaus eller miso, litt chili, sesamfrø, nudler og helsebringende toppings har du en terapeutisk ramensuppe.
Oppskriften er for 4 porsjoner
Kyllingkraft
Kok i minimum 3 timer. Kraften konsentreres ytterligere om du runder 4 timer og du har igjen ca. 1,5 l kraft:
2 kyllingskrog
2 løk oppdelt i 4 deler
1/2 hvitløk
1 purre
2 gulrøtter
1 ss pepperkorn
5 stk. laurbærblad
5 stk. stjerneanis
2 ts sichuanpepper
1 ss salt
Ca. 1 tommelstor ingefærrot
2 ss eplecidereddik
Ca. 3 l vann
2 ss miso røres ut i ferdig og ikke kokvarm kraft
—
Legg skrogene i en kjele, hell på kokende vann og tøm så ut vannet igjen (for å minske skummingen).
Fyll deretter på ca. 3 l kokende vann. Ha i alt av ingrediensene og la dette småkoke i 3 timer, helst 4 timer. Sil kraften i et finmasket dørslag. Kok gjerne opp større porsjoner og frys ned så har du alltid tilgjengelig suppekraft.
Kyllingtopping
4 mellomstore kyllingoverlår eller 2 kyllingfileter. La kjøttet marineres i 30 minutter eller over natten.
Tørk av kyllingkjøttet med tørkepapir og rull den eventuelt i litt potetmel for en sprøere stekeskorpe.
Marinade for kyllingen:
4 ss soyasaus
1 ss eplesidereddik
1/2 ts hvit pepper
1 ts honning eller lønnesirup
—
Stek kyllinglårene/filetene i litt olje i 3-4 minutter på hver side, til de er gyllenbrune. Hell på 1 dl kokende vann eller suppekraft, legg på et lokk og la det småsurre i ca. 5 min. Sett kyllingen og sjyen til side og bruk dette når du monterer nudelsuppen.
Forslag til topping i ramensuppen:
Sopp: Aroma, østersopp, shiitake eller steinsopp.
Tang: Nori eller wakame
Varier med silketofu og lettkokt egg, eller reker og/eller blåskjell i stedet for kjøtt.
Sesamfrø (Blod-, Yin-, Jing-, Nyre- og Leverstyrkende)
Pak choy eller spinat
Hakket gress- eller vårløk, ca. 2 ss per porsjon.
200 g nudler – velg mellom vanlig Udon (hvetemel) eller Soba (bokhvete) nudler som er mulig å få 100% glutenfritt.
«Grønn» wok-topping:
Man kan også wokke pak choy, sopp og chiliflak og bruke som topping.
Woksaus:
3 store fedd hvitløk (presset)
ca. 1 ss ingefær (finhakket)
2,5 dl oliven- eller kokosolje (uten smak)
1 ss sichuanpepper
2 ss østerssaus
—
Varm opp stekepanna igjen på høy varme, tilsett deretter oljen og stek hvitløk og ingefær i ca. 2 minutter, til de dufter. Ha i sopp og fres disse gyllne, ca. 2 min. Skru ned varmen under middels og tilsett sichuanpepper, østerssaus og chili, og la dette surre i ca. 1 minutt til den aromatiske lukten vekkes. Ha i pak choy og fres i maks 1 minutt.
Montering av ramensuppen:
Fordel nudlene i 4 store boller. Legg i kjøtt eller tofu, egg, sopp og pak choy. Ha i 1-2 nori-plater og litt av woksausen og dryss på litt chiliflak og sesamfrø (1 ts pr porsjon). Hell på rykende varm suppekraft og topp med litt hakkede urter – server med en gang og nyt en herlig TKM-ramensuppe som styrker Vann-elementet ditt!
For de som ikke har tilgang til butikker som selger noen av ingrediensene, kan disse bestilles i ulike nettbutikker (med24.no fører de fleste ingredienser til TKM-ramensuppe).
