Politisk vilje til å integrere akupunktur i det norske helsevesenet

Onsdag 14. august var Akupunkturforeningen i debatt i samarbeid med SMB Norge på Arendalsuka. Temaet var om hvordan vi kan forhindre en opioidepidemi i Norge og hvorfor akupunktur ikke er tilgjengelig som et alternativ for smertelindring.

Fastlege og spesialist i allmennmedisin, Maria Ljubica Petrov, starter med å fortelle at det er et stort og økende problem med overdoseringer og bivirkninger som sterke smertestillende medisiner har. Det er altfor mye bruk av både sterke og svake smertestillende medikamenter. Hun sier at vi trenger andre alternativer til smertebehandling som ikke gir avhengighet eller bivirkninger. Hennes erfaring med akupunkturbehandling har vært svært god, noe som hennes kolleger også sier de har positiv erfaring med. Akupunktur kan man benytte både på kroniske, men også akutte smertetilstander og kan få ned bruken av smertestillende medikamenter, sier hun.

Det beste for både pasientene, samfunnet og fastlegene er å integrere akupunktur inn i det norske helsevesen, slik at det blir tilgjengelig for alle.

Maria Petrov, fastlege og spesialist i allmennmedisin

I debatten var Akupunkturforeningens nestleder, Liv Due-Andresen, medlem av programkomiteen i Høyre, Kristin Ørmen Johnsen, og ungdomskandidat i Senterpartiet i Hordaland, Kim Hamre. Seniorrådgiver i SMB Norge, Dag Abrahamsen, var også med i debatten.

Kristin Ørmen Johnsen forteller at tiden nå er riktig for å gi et politisk påtrykk. Vi har økt antall sykefravær, men vi får også økt antall eldre som også skal ha livskvalitet som med riktig behandling kan bli mer mobile.

Det er mange ting i samfunnet som peker i en retning av at vi må ha flere alternativer å se på, enn den klassiske «skolemedisinen».

Kristin Ørmen Johnsen, medlem av programkomitèen (H).

 

Du kan se hele debatten her!