Ny meta-analyse viser at akupunktur er effektiv for smertelindring et år etter at behandlingen er avsluttet.

«Dette er en banebrytende studie og veldig gledelige nyheter både for oss akupunktører og for pasienter som sliter med smerter» sier Jeanette Johannessen styremedlem i Akupunkturforeningen. Studien er publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Pain, og er et samarbeid mellom en gruppe ledende forskere, blant annet Andrew Vickers og Hugh MacPherson.

«Det har vært stilt spørsmål om hvor lenge effekten av akupunkturbehandlingen vedvarer etter endt behandling. Denne meta-analysen av 20 studier av høy kvalitet viser at akupunktur er effektiv smertelindring et år etter at behandlingen er avsluttet. Noe som betyr at pasientene kan ha tillit til at effekten av behandlingen vedvarer – og at akupunktur ikke bare handler om å gi midlertidig symptomlindring», sier Johannessen videre. «Fra et samfunnsøkonomisk perspektiv betyr det også at akupunktur er en kostnadseffektiv behandling med færre bivirkninger for behandling av smerte. Dette bør myndighetene merke seg.»

«Undersøkelser viser at bruken av smertestillende medikamenter har gått opp de senere årene. Samtidig har vi også blitt klar over at smertestillende medikamenter har en rekke ubehagelige og alvorlige bivirkninger som fordøyelsesplager og økt risiko for hjerteinfarkt. Akupunktur har ingen slike skadelige bivirkninger og har i tillegg vist i studier at det har like god eller bedre effekt enn smertestillende medikamenter. Den amerikanske legeforeningen har nylig endret kliniske retningslinjer til å sterkt anbefale akupunktur for korsryggsmerter. De samme retningslinjer sier at akupunktur skal tilbys før morfin på sykehusene fra januar 2018.

Vi ønsker å understreke at det er viktig å velge en akupunktør med kvalifisert utdanning både i vår vanlige medisin i tillegg til kinesisk medisin for å oppnå optimal behandlingseffekt”, avslutter Johannessen.

Her er link til studien:

The persistence of the effects of acupuncture after a course of treatment: a meta-analysis of patients with chronic pain H. MacPhersonan,*, E.A. Vertosickb, N.E. Fosterc, G. Lewithd, K. Lindee, K.J. Shermanf, C.M. Wittg,h,i, A.J. Vickersb, On behalf of the Acupuncture Trialists’ Collaboration

http://journals.lww.com/pain/Abstract/2017/05000/The_persistence_of_the_effects_of_acupuncture.5.aspx

http://sci-hub.io/10.1097/j.pain.0000000000000747