Norske forskere ut med første protokoll for behandling av ereksjonssvikt med akupunktur

Erektil dysfunksjon (ED) rammer fem prosent av alle 40-åringer, ti prosent av 50-åringene og 20-25 prosent av de over 65 år. Studier viser at det mulig er høyere forekomst av problemet.

ED er en utbredt lidelse, og forekomsten av problemet øker i hele verden. Man tror at ca 80 prosent av tilfellene har en organisk årsak i bunn som feks fedme, hjerte-kar sykdom, diabetes.

Seksuell helse – viktig aspekt for god livskvalitet

Akupunktur har en lang tradisjon som behandling for ED, men mangler likevel en behandlingsprotokoll for best praksis. I forrige uke ble den første protokollen for akupunkturbehandling av ereksjonssvikt publisert. Bakgrunnen for protokollen er en Delphi-studie der 11 akupunktører fra flere ulike land i Europa, i tillegg til USA og Australia har delt sin ekspertise.

I kinesisk medisin blir seksuell helse sett på som et viktig aspekt for god livskvalitet. Derfor bør dette være en naturlig del i det kliniske intervjuet en akupunktør bør stille. Erektil dysfunksjon eller impotens kan ha flere årsaker og er en helsetilstand som påvirker særlig livskvaliteten. For det relativt høye antallet menn (30–40 %) hvor farmakologisk behandling som PDE-5-hemmere ikke er et alternativ, er andre behandlingsformer nødvendig. Akupunktur alene, eller i kombinasjon med PDE5-hemmere kan være en løsning for denne gruppen.

De tre norske forskerne, Merete Lindèn Dahle, Terje Alræk og Frauke Musial, håper at protokollen vil inspirere flere akupunktører til å behandle mannlige helseproblemer, som ED, i deres praksis nå som de har verktøyet for å stille diagnose og velge behandling.

 

Referanse:
Dahle M, Alræk T, Musial F. An acupuncture protocol for the treatment of erectile dysfunction (ED) – a Delphi-process. Complement Med Res 1.https://doi.org/10.1159/000538750.