Erik og Ole Jørgen har begge hospitert på ulike sykehus, institusjoner og universiteter i flere kinesiske storbyer, gått i lære hos forskere, leger og professorer og fått delta i deres daglige arbeid. De har i tillegg gjennom alle disse årene også hatt mange turer til USA, Sør-Amerika og Europa forøvrig for å delta på kurs, studere og tilbringe læretid på ulike behandlingsinstitusjoner. De har opplevd at det er utrolig mye vi kan lære av andre og dra nytte av i vår egen behandling her hjemme. De er begge overbevist om at mye av kunnskapen som er der ute i verden, er verdt å hente hjem til våre egne klinikker og behandlinger.

Alle foto: Ole Jørgen Frydenlund og Erik Vinje Olbjørn.

Øyeklinikk

Erik og Ole Jørgen har begge lang fartstid som akupunktører – Erik i egen klinikk i Tønsberg og Ole Jørgen fra Balderklinikken i Oslo. De jobbet på hver sin kant før de teamet opp med hverandre i 2011, da de møttes i forbindelse med styreverv i Akupunkturforeningens styre. De ble bedre kjent og fant ut at de delte den samme interessen for øyelidelser og synsplager, og behandling av disse. Dette førte til at de etablerte en egen øyeklinikk som de kalte St.Olav Eye Clinic. Her ønsket de å behandle øyelidelser mer spesifikt og mer fokusert enn det de gjorde i sin vanlige klinikk. Og siden akupunktur for øyelidelser ikke hadde fått så mye oppmerksomhet i Norge, som enkelte andre tilstander, bestemte de seg for å gjøre noe med det. De ønsket å være brobyggere mellom kinesisk medisin og den mer etablerte medisinen – ved å gjøre pasienter, optikere og øyeleger bedre kjent med effekten og nytten av akupunktur i å gjenopprette og bedre syn og friske øyne. Ole Jørgen hadde i mange år jobbet som daglig leder og akupunktør ved Balderklinikken i Oslo, men etter at han og Erik bestemte seg for å starte et samarbeid satset han for fullt på behandling av øyesykdommer i Tønsberg sammen med Erik.

Fra åpningen av Eye hospitals avdeling i Tønsberg, St.Olav Eye Clinic. Magnhild Bugge var der også.

Synet – vår viktigste sans

Synet står for hele 80 prosent av sanseinntrykkene våre og er vår desidert viktigste sans. Godt syn er ikke bare viktig for ren praktisk orientering, men også for det sosiale liv, opplevelser, inntrykk, læring, interesser, reiser og kunnskap. Vi har en tendens til å ta synet som en selvfølge, helt til det svikter. Fem av seks kjenner ikke til et eneste symptom på øyesykdom. Dette gjør øyesykdommer ekstra utsatt, siden de kan utvikle seg lenge før de blir oppdaget.

Øyesykdommer kan være forårsaket av sykelige tilstander i øyet selv eller i organismen for øvrig (f.eks. ved sukkersyke og høyt blodtrykk). Noen øyesykdommer forekommer i alle aldre, mens andre vanligvis sees i bestemte aldersgrupper. Noen ganger kan en ubalanse i kroppen manifestere seg som et øyeproblem, akkurat som helsen til øynene ofte er en refleksjon av en ubalanse eller helseproblem andre steder i kroppen. Ved de fleste alvorlige øyelidelser kan pasienten bevare synet. Selv et lite snev av syn gir betydelig bedre livskvalitet enn total blindhet.

Det er dessverre fortsatt
en del øyeproblemer som øyelegene ikke kan hjelpe med. Norsk oftalmologisk forening (Norsk øyelegeforening) publiserte i 2012 Konus-rapporten som var en kartlegging av, og fremtidsstatus for øyefaget. Det fremkom av rapporten at det også er en alvorlig mangel på øyeleger og leger i spesialisering. Dette rammer pasientene hardt (1). Mange pasienter venter i over ett år på time. For en rekke tilstander kan lang ventetid føre til dårligere prognose og fare for irreversible synsskader. Det er ingen tvil om at livskvaliteten blir dårlig, og det gir ringvirkninger som økt pleiebehov og økt risiko for skader, noe som er dyrere enn å behandle selve øyesykdommen.

Akupunkturbehandling brukes effektivt mot en rekke øyelidelser, bl.a AMD (aldersrelatert maculadegenerasjon), tørre øyne, retina pigmentosa, optisk synsdystrofi og glaukom mv.

Forskning på akupunktur viser at akupunkturstimulans påvirker blodsirkulasjonen vesentlig til det området der man setter nålen, men også i resten av kroppen.

Ved økt blodsirkulasjon i øynene vil man bedre næringsvilkårene for cellene slik at de ikke brytes ned og dør. Den økte blodsirkulasjonen er viktig når man ser på øynene og hjernen sitt samspill. Øynene er direkte knyttet til hjernen via synsnerven. Synsbarken, som ligger i bakhodet, dekker et ganske stort område av vår hjerne, og sirkulasjonen påvirkes også i dette området. Økt tilførsel av næring og økt aktivitet kan gjøre at øynene og hjernen fungerer bedre. På grunn av denne effekten, kan synet behandles svært effektivt med akupunktur.

Kinesisk avdeling i Norge

For å tilby et mest mulig fullverdig tilbud til norske øyepasienter, inngikk Erik og Ole Jørgen i 2014 en «memorandum of understanding» – en enighetserklæring med det kinesiske storsykehuset CACMS Eye Hospital i Beijing. Dette er et sykehus de begge har tilbrakt mye læretid på og som har bidratt betydelig med kunnskap, veiledning og forskning. Det ble samtidig etablert en avdeling i Oslo også, som Ole Jørgen fortsatt drifter, for å tilrettelegge for pasienter på det sentrale Østlandet, samt for å avlaste behandlingssituasjonen i Tønsberg. Etter tre år fulltid sammen med Erik i Tønsberg, i tillegg til èn dag i uken på klinikk i Oslo, har Ole Jørgen nå de siste seks årene vært etablert i Oslo på fulltid, mens Erik holder fortet i Tønsberg, og samarbeidet dem imellom går som tidligere.

Fra Eye Hospital i Beijing sender de sine egne leger, øyeleger, professorer og forskere til klinikken i Tønsberg, for å kunne bidra med innspill, oppdaterte forskningsresultater og sin ekspertise. Å utveksle erfaring, kunnskap og resultater er svært viktig for Erik og Ole Jørgen. Dette bidrar til å utvikle og utfordre dagens tankegang rundt medisin, øyesykdom og behandling, mener de begge engasjerte akupunktørene.

Fagmøte for integrert medisin

I september 2014 inviterte Erik og Ole Jørgen til fagmøte på klinikken i Tønsberg. De hadde da fått besøk av to øyeleger fra Kina – professor Wei Qi-Ping og hans kollega professor Liang Lina.

Dr. Wei var en svært anerkjent øyelege i Kina og har tidligere vært overlege ved Eye Hospital i Beijing. Han jobbet videre ved Dong Fang Hospital og var også veileder for doktorgradsstipendiater ved Beijing University of Chinese Medicine, før han pensjonerte seg. Han har praktisert innen oftalmologi i over 40 år og var ekspert på diagnostisering og integrert behandling av okulær overflatesykdommer og vanskelige øyesykdommer.

Dr. Liang jobbet den gang som avdelingsoverlege ved Eye Hospital og var også leder ved sykehusets Ophthalmic Lab. I dag er hun visepresident ved samme sykehus. Hun har deltatt i flere omfattende forskningsprosjekt på øyesykdommer.

Både Dr.Wei og Dr. Liang har forfattet boken Ophthalmology in Chinese Medicine, som ble utgitt i 2011.

Erik og Ole Jørgen inviterte også norske optikere, øyeleger og medisinsk fagpersonell til å være med dem denne uken i september, både til undersøkelser og foredrag sammen med Dr. Wei og Dr. Liang. Av erfaring har de både da og nå sett at legene ikke ser på akupunktur som et alternativ i behandlingen av synet, og de vil så gjerne vise dem at dette er en nyttig behandling, og fortelle dem om forskningen som stadig pågår og behandlingsmetodene som har gitt svært gode resultater for kineserne. Akupunktørduoen ønsker at akupunktur skal være et supplement til skolemedisinen, ikke i stedet for. Øyeleger er de som har utdannelse til å stille diagnoser og behandle sykdommer i øyet, mens det akupunktur gjør er å styrke sirkulasjon og bremse utviklingen, noe de alltid er veldig tydelige på.

Pasientreiser

I etterkant av faguken i 2014 har Ole Jørgen og Erik hjulpet mange av øyepasientene sine langt på vei i forhold til de ulike øyelidelsene de har fått behandling for, men de ønsket likevel å tilby noe mer. Siden de i Norge hadde begrenset med verktøy, hadde de et ønske om å få organisere pasientreiser til Kina, hvor de har et helt annet arsenal å spille på, med intensiv behandling på øyesykehus. Det har vært flere pasienter med på hver tur de har hatt, over en 14. dagers periode. Den første turen gjennomførte de i 2015, og siden den gang har de hatt fem pasientreiser. Den siste var i 2019. Som så mye annet satte koronapandemien en stopp for reisingen. Nå ønsker de å gjenoppta reisene, men denne gangen vil de ha med seg akupunktører og andre behandlere til øyesykehuset for å lære dem å behandle øyelidelser.

Fra den første pasientreisen.

Eye Hospital

Kina er et folksomt land, og det er også sykehusene. I følge Erik og Ole Jørgen er det ikke uvanlig at den polikliniske akupunkturavdelingen behandler flere tusen pasienter om dagen.

Her hjemme i Norge er de fleste akupunkturpasienter vant til å bli behandlet èn og èn på en behagelig benk i et avlukke eller eget rom. Pasientmengden i Kina krever et annet opplegg – her sitter mange pasienter ved siden av hverandre på stoler mens de får nåler. Det plinger i klokker hele tiden, og pasientene får fjernet nåler etter hvert som de er ferdige og nye pasienter erstatter de som går.

På denne måten kan de behandle flere hundre pasienter i løpet av en arbeidsdag.

På Eye Hospital har de en egen internasjonal avdeling hvor det kommer pasienter og øyeleger fra hele verden for å få behandling, samt å arbeide der. Øyeleger og akupunktører jobber her side ved side for å hjelpe pasientene til et bedre syn.

Når Erik og Ole Jørgen ankommer Beijing med pasientene sine er det førsteklasses service som venter. Opplegget for pasientreisene har vært slik at de norske øyepasientene får alle de nødvendige undersøkelsene den første dagen etter ankomst. Det er de samme undersøkelsene de har fått hjemme hos sin egen øyelege og optiker, og utstyret er topp moderne – som forventet på et sykehus som spesialiserer seg i verdensklasse innen øyesykdommer. Resultatene av de forskjellige undersøkelsene, som ultralydundersøkelse (OCT-scan) og diverse målinger av øyet og synet redegjøres det for overfor hver enkelt pasient etterpå. Pasientene får klar beskjed om hva som er galt, og hva som kan forventes av resultater ved hjelp av akupunktur og de andre behandlingsmetodene sykehuset kan tilby.

Når pasientene får behandling i Kina får de, i tillegg til akupunktur to ganger daglig, også urtemedisin, massasje, og forskjellige typer varme urter på øynene, laser, en solid diagnose med behandlingsplan. Alle får en grundig TKM-undersøkelse, og så settes det sammen en individuell urteblanding og behandlingsprogram for hver enkelt pasient.

I Kina får pasientene en mye bredere behandling enn det vi kan tilby i Norge, hvor vi f.eks ikke har lov til å behandle med urter. Ved å arrangere pasientreiser jevnlig, kan de pasientene som trenger det og ønsker det, få påfyll av urter og de andre behandlingene som tilbys i Kina.

Akupunkturbehandlingen som pasientene får av Erik og Ole Jørgen her hjemme, i tillegg til rådene om kosthold, vitaminer og mineraler, vil fungere bra som vedlikehold og for å forhindre at situasjonen forverrer seg for pasientene. Men det er ikke slik at en behandlingsreise til Kina er nødvendig for alle pasienter. Erik og Ole Jørgen behandler mange øyelidelser med positive resultater, men for enkelte øyesykdommer vil man i Kina få en optimalisert effekt av behandlingen, på grunn av det de kan tilby der.

Pasientcaser

På den første pasientreisen som ble arrangert hadde Erik og Ole Jørgen med seg fire øyepasienter. I tillegg var det tre andre med på turen, og to av dem fikk også behandling for sine plager. En av pasientene hadde langt fremskredet AMD, samt arr på netthinnen. Det venstre øyet hadde ikke lenger celler som mottok lys, og synet var omtrent borte. Høyre øye var noe bedre. Hennes tilstand ble betegnet som uhelbredelig av øyelegene i Norge og hun hadde vært forberedt på å miste synet. Hun hadde gått til behandling hos Erik i to perioder. Første gangen merket hun så stor bedring at hun sluttet å gå til videre behandlinger. Det angret hun på etter et års tid, da synet ble vesentlig svekket igjen. Hun kom tilbake til behandling hos Erik og synet stabiliserte seg noe igjen, men ikke like bra siden tilstanden hadde forverret seg siden sist. I Kina fikk hun heller ikke så mye håp om noen særlig bedring siden sykdommen var kommet for langt allerede. Det var ingen fotoreseptorer igjen på det høyre øyet, og i tillegg var det et stort arr der som ikke gjorde det bedre. Det venstre øyet var noe bedre. Men ved hjelp av behandlingen i Kina, samt intensiv akupunkturbehandling hos Erik, mente de at de kunne forlenge tiden før hun ville bli blind.

En av de andre pasientene hadde hatt hjerneslag to ganger, og det hadde ødelagt mye av synet hennes. Også her hadde legene hjemme gitt beskjed om at hun ville miste synet helt, for slagene hadde skadet synet permanent. Behandlingen hos Erik hadde imidlertid gjort at hun hadde fått litt bedre syn, men hun håpet inderlig at behandlingen i Kina ville hjelpe ytterligere. Der lovet de at de kunne gjøre henne noe bedre, men ikke helt frisk. Målet med behandlingen gjennom urter og all behandling var også å redusere andre plager hun hadde fått etter hjerneslaget. Denne pasienten fortsatte med behandlingene hos Erik i etterkant av turen og ble noe bedre.

En tredje pasient hadde langtkommen AMD med mye drusen (opphopning av kalsium og kolesterol) på netthinnen som gir nedsatt sirkulasjon i cellene. Hun hadde fått beskjed om at synet hennes sakte, men sikkert ville bli borte. Hun hadde gått til behandling hos Erik i kort tid for akupunkturbehandling, og meldte seg raskt på til Kinaturen.

Den fjerde pasienten, som var kunstner, fikk diagnosen AMD året før reisen. En knusende dom for en som lever av kunst. Han ble fortalt midtveis i behandlingen at det var gode utsikter. Han hadde kommet såpass tidlig i gang med behandling hos Ole Jørgen, noe som mulig har reddet ham fra å bli verre. Han fikk også beskjed om å fortsette med intensiv akupunkturbehandling når han kom tilbake til Norge, samt at han måtte innta de urtene han fikk beskjed om, noe han gjorde. Året etter at han kom hjem fra behandlingsturen fikk han målt synet sitt til å være 100% på det ene øyet, og 60% på det andre. Og dette vedvarte.

Erik og Ole Jørgen forteller at pasientene ofte blir litt slitne mot slutten av den første behandlingsuken. Det tar på med all behandlingen, og noen synes urteblandingen blir vanskelig å få i seg. Likevel har pasientene vært svært godt fornøyde med behandlingen. De merket bedring på synet, men resultatet skulle først måles etter at de var kommet hjem igjen.

Kjernen i å behandle

For Erik og Ole Jørgen handler akupunktur om svært mye mer enn kun hvilken metode de benytter. Fokuset er hele tiden på å finne den riktige metoden til hvert enkelt tilfelle. Om behandlingen krever TKM, Dry Needling, Scalp Acupuncture, IMS, triggerpunktbehandling, Dr.Tan, Master Tung, AcuNova, Exstore, øreakupunktur, elektroakupunktur eller andre metoder, så ønsker de å kunne mestre alle retningene slik at de kan benytte de metodene de mener er riktige til det de skal behandle – eller en kombinasjon av ulike metoder.

Det som har vært viktig for dem begge er å lære både dybde og bredde av ulike metoder og ikke la behandlingen være begrenset til kun én retning, men snarere kunne tilby ulike behandlinger – til nettopp ulike lidelser og behov. Det er derfor viktig å hele tiden kunne holde seg oppdatert om hva som skjer i medisinen og akupunkturen, delta på kurs, symposium, foredrag og studiereiser i tillegg til egen studie- og lesetid. Er det noe de tenker de selv ikke kommer videre med, eller at pasienten har behov for en annen type behandling, så sender de gjerne pasienter videre til andre profesjoner som kan hjelpe. Det er helsesituasjonen til pasientene de først og fremst er genuint opptatt av.

The EXSTORE™ Orthopedic System

Det er fascinerende og imponerende å høre Erik og Ole Jørgen fortelle om alle kursene de har deltatt på, hvilke metoder de har lært seg og hvordan de anvender disse i sine klinikker. Når de deltar på kurs rundt om i verden møter de også mange andre utøvere fra ulike profesjoner, de utveksler erfaringer og får ofte tips om metoder og systemer de kan få nytte av i sin praksis som akupunktør.

Det siste systemet de har fordypet seg i er The EXSTORE™ Orthopedic System, et system som ble etablert i 2010 av Anthony Lombardi, kiropraktor og medisinsk akupunktør. Han hadde benyttet seg mye av IMS før han kom over et system som han mente var helt eksepsjonelt. Vi går ikke så detaljert inn her på hva The EXSTORE™ Orthopedic System går ut på – kanskje det kan bli en egen artikkel senere. I hovedsak går systemet ut på en ortopedisk undersøkelse, man ser på øvre/nedre del av kroppen, på hofter og armer – svingen av funksjonalitet. Man behandler motorpunkt og triggerpunkt, og man benytter elektroakupunktur. Hvert enkelt kurs tar for seg kun enkeltemner – nakkeproblematikk på ett kurs, knærproblematikk på ett kurs osv. Det er et langt lerret å bleke.

Anthony Lombardi

 

Erik og Ole Jørgen erfarer at dette er et effektivt system å anvende for akupunktører som ønsker en konsis tilnærming til å behandle muskel-skjelettproblematikk, sportsskader, nevrologiske tilstander m.m. Det går utover det å bare behandle symptomer, men viser deg hvordan du raskt finner roten til problemet gjennom en grundig vurdering – og deretter hvordan du får svært gode resultater ved å behandle det. Du kan også se flere pasienter i timen samtidig som du gir den høyeste kvalitet på behandlingen.

De forklarer at prinsippene kan sammenliknes litt med hvordan f.eks Dr.Tans metode er basert på – man må forstå mekanismen og hvor problemene oppstår fra. Man løser problemstillingene ved å behandle roten, og det er det The EXSTORE™ Orthopedic System går ut på.

Da Erik og Ole Jørgen deltok på dette kurset var det en overvekt av bl.a leger, kiropraktorer og naprapater. De opplevde at akupunktørene som deltok var de på kurset som «hang litt etter» de andre, fordi de ofte er altfor forsiktig i forhold til sin egen profesjon og hva de kan/ikke kan gjøre. De blir oppfordret på kursene til å «gi slipp» på det de har lært, og stole på at dette systemet gir effekt på det de kan behandle. Det betyr ikke at du skal glemme eller gi opp TKM-faget ditt, men åpne opp for at det i noen tilfeller er nødvendig å benytte andre metoder, eller en kombinasjon av metoder for å oppnå ønsket behandlingseffekt.

Nytenkning innenfor behandling

Både Erik og Ole Jørgen har lang fartstid som TKM-akupunktører. De har lest og studert mange lærebøker innenfor TKM, men opplevde at den teorien du leser om ikke alltid stemmer helt overens med den kliniske hverdagen. De kom på et tidspunkt til at de brukte mye av de samme akupunkturpunktene og punktkombinasjonene som de hadde lært seg, og følte at de ikke fikk den utviklingen de ønsket seg. Det er langt fra det potensialet du faktisk kan oppnå, mener de begge, etter at de har fordypet seg i andre metoder også.

TKM baserer seg i utgangspunktet på bruk av urter i behandling, dette erfarer de også på sine besøk i Kina. Med urter oppnår du spissfindighet og en mer spesifikk effekt på det du behandler. Dette ved å tilpasse urtene til den enkeltes diagnose og problemstilling. For alle som har vært på studietur til Kina, så ser man at det på et TKM-sykehus er et stort urteapotek som blander urteformler som sendes ut til de ulike avdelingene.

Akupunkturavdelingen benyttes ofte som et supplement til urtene, og/eller for mer akutte tilstander, smertebehandling og rehabilitering. Årsaken til at det er akupunktur og ikke urter som har utviklet seg i Vesten er de strenge reglene med import av urter, som gjør det vanskelig å praktisere med. Når det er sagt har også akupunktur utviklet seg til å gi svært god effekt for en mengde lidelser og plager. Det er publisert en mengde studier gjennom de siste 20-30 årene som underbygger dette. I enkelte tilfeller kan det likevel være nyttig å se til andre metoder også, eventuelt kombinere med andre metoder, for å oppnå raskest mulig effekt, samt optimal effekt.

Dr.Tans metode revolusjonerte tankegangen

Erik og Ole Jørgen forteller at deres «nytenkning» startet først ved at Dr.Tan revolusjonerte hele tankegangen deres. Da de begynte å anvende Dr.Tans metode ga det raske resultater der og da og de fikk en eksplosjon av nye pasienter. De deltok på mange kurs for å fordype seg i, og forstå metoden. Dette er det sikkert mange andre som også kjenner seg igjen i.

Etter en lang runde med Dr.Tan, fordypet de seg videre i Master Tungs metode. De kom i kontakt med Brad Whisnant og hans klinikk i Portland, USA, og har vært på mange kurs hos ham. Han har også vært på besøk i Norge hos Erik og Ole Jørgen flere ganger. Whisnant hospiterte hos Dr.Tan i hans klinikk i mange år, og har laget et system basert på hans metode, i tillegg til Master Tungs metode. Han begynte også etter hvert å skrive lærebøker som omhandler en kombinasjon av Dr.Tan og Master Tung.

På ett av kursene Erik og Ole Jørgen deltok på fikk de høre om Anthony Lombardi. De ble anbefalt å møte ham og se på hans system. De gikk inn på YouTube og så på noe av det Lombardi hadde publisert, og de ble raskt nysgjerrige på å lære seg mer om dette. Flybillett til San Diego ble bestilt og siden den gang har de deltatt på 6-8 kurs flere steder i USA og Irland, og senest nå i sommer i Krakow i Polen. Ellers har de også privat online-undervisning med Lombardi. Det er tydelig at de begge har et stort overskudd og iver etter å lære – evig student passer godt til disse to akupunktørene.

Erik og Ole Jørgen sitt budskap er å lære seg mest mulig, for så å kunne sette dette sammen og vite når du skal bruke det. De ønsker ikke at vi skal miste TKM, men mener at akupunktører har alt å vinne på å lære seg andre systemer/metoder også. Pasientene ønsker å bli bra raskest mulig, og det kan vi bidra med ved å gi optimal behandling. Samtidig mener de at all kommunikasjon i forbindelse med TKM bør gjøres med et forståelig språk.

Som Akupunktør MAF er vi godt utdannet innen TKM, og vi bør også være best på faget vårt og hva vi behandler.

Dette kan av og til kreve at vi benytter andre metoder enn en ren TKM-tilnærming, eventuelt en kombinasjon av ulike metoder og TKM. De nevner et eksempel hvor man skal behandle en vond skulder, noe som ofte kan være ganske komplekst. Da kan det være fordelaktig at du behersker ulike metoder for å kunne velge hva som kan være den beste tilnærmingen til denne typen problematikk.

Global strategi for tradisjonell medisin

Erik og Ole Jørgen forteller avslutningsvis at de kommende årene vil bli svært viktige for tradisjonell medisin (TM). Til neste år vil nemlig hovedstyret i Verdens helseorganisasjon (WHO) og The World Health Assembly 2025 vedta en global strategi for tradisjonell medisin – en 10-års strategi, fra 2025 til 2034. Dette vil omfatte tilslutning, godkjenning og implementering av tradisjonell medisin.

For WHO er tradisjonell medisin en svært viktig del for å oppnå helsedekning.

Kina har god erfaring i å bygge opp systemene deres slik at reguleringen av medisin sørger for trygg og effektiv behandling, samt kvalitet. De har også god erfaring i å integrere tradisjonell medisin med moderne medisin, slik at pasienten kan ha et valg og en kombinasjon. Et annet stort bidrag fra Kina er et samarbeid som WHO startet i fjor – en plattform for kliniske forsøk. I utgangspunktet er det et register hvor man kan samle data fra ulike kliniske forsøk, studier på tradisjonell medisin og effekten av dette. Alt dette samles under èn plattform, som Kina administrerer.

En annen stor oppnåelse for WHO de seneste årene har vært inkluderingen av et spesifikt kapittel om tradisjonell medisin – The international classification of disease. Det inkluderer bruken av tradisjonell medisin, som f.eks tradisjonell kinesisk medisin i Kina og tradisjonell medisin i andre land.

Det blir spennende å følge med videre, både på det internasjonale arbeidet for tradisjonell medisin, og hva disse to engasjerte akupunktørene kan formidle mer av ved en senere anledning.

Referanser

  1. http://legeforeningen.no/Fagmed/Norsk-oftalmologisk-forening/Nyheter/2012/KONUS-rapporten-er-na-publisert/

 

Kilder

Akupunktur for øyelidelser. deQI nr.3 – 2014

Behandlingsreise til Kina. Byavisa Tønsberg, 28.10.15

Kinesere åpnet klinikk. Byavisa Tønsberg, 15.06.16

Kritisk mangel på øyeleger. Dagens Medisin 04/2013

Pasientbrosjyre: Akupunkturbehandling av øyelidelser. Erik Vinje Olbjørn/Ole Jørgen Frydenlund

www.altomsyn.no

www.optikerne.no

Virkningsmekanismer – akupunktur.no.