Vi asiater frykter «sommerhete» fordi den intense varmen sammen med høy luftfuktighet øker generell inflammasjonstendens. All mat- og drikkeinntak i denne årstiden skal bestå av rikelig med «grønt», fargerikt, små porsjoner, næringslett, væskerikt, masse enzymer, litt spicy, bittert og naturlig søtlig for å motvirke dette.

Ild: Forsommer, tørr varme.
Meridianene: Hjerte, Tynntarm, Pericardium og Trippel varmer.
Farge: Rød
Smak: Bittert.

Jord: Sensommer, fuktig varme.
Meridianer: Mage og Milt
Farge: Gul
Smak: Søtlig

Suppe for sommeren (Ild- og Jordelementet)

6 porsjoner

Olivenolje, smør eller ghee for steking
2 løk, hakket
3 fedd hvitløk, hakket eller presset
2 ss ingefær, finhakkes
1 knivsodd chilipulver eller 1 finhakket chili
1dl finhakket gurkemeie (hvis pulver, 2 ss)
2 rødbeter, skrelt og hakket i terninger
1 stort flaskegresskar skrelt og hakket i terninger
½ l ferdigkokt/dampet gule mungbønner (uten skall)
2 ss gjærfri grønnsaksbuljong
Kylling eller grønnsakskraft, ca. 1,5 l
Ca. ½ l vann

Smak til med salt og pepper. Dersom det brukes grønnsakeskraft kan man tilsette litt smør og/eller fløte for en fyldigere smak. Dryss litt ferskhakkede urter over suppen før servering (koriander, ruccola, brønnkarse eller løvetannblader). Man kan også ha en klatt med rømme og litt dryss av bitre hampfrø og litt olivenolje.

Dersom man ønsker å spare litt tid kan man gjøre følgende:
1. Bak grønnsaksbitene i ovnen på forhånd.
2. Prepp mungbønnene på forhånd, kokt og frosset ned som tynt «ark». Disse tiner raskt i romtemperatur.
3. Finhakk urtene på forhånd.

Fremgangsmåte:
Fres løk og hvitløk gylden i en stor gryte med olivenolje, smør eller ghee. Ha så i ingefær, gurkemeie, biter av rødbeter og flaskegresskar, og stek videre til de mykner.
Tilfør væsken (kyllingkraften) og la dette koke opp. Tilsett så mungbønnene og kok videre i ca. 10 min. Smak til med salt og pepper.

Ta gryten fra kokeplaten og kjør suppen glatt enten med stavmikser eller blender.
Om suppen er for tykk, tilsettes litt mer vann, fløte eller kokosmelk. Dryss på hakkede urter ved serveringen.

Suppen smaker enda bedre dagen etterpå.

Bønner regnes som helsemat innen TKM og ayurveda, de gjør godt, metter lenge. De fremmer detox, ved hjelp av kostfiberet trekkes giftstoffer, blodsukker og fett ut/bort – «fukten tørkes». Videre er bønner prebiotisk, den gode bakteriefloraen mates når du inntar belgfrukter.

Mungbønner er superstjernen i både indisk og asiatisk mat. Den brukes både til salt og søt mat. Ja, det lages til og med iskrem av mungbønner. Den er verdsatt for sin «all round» avgiftende egenskap. Veldig lettfordøyelig, den mest spiste av alle bønnetyper i Sørøst-Asia. Næringsrik og god. Mye mer rensende enn annen belgfrukt.

Vask og skyll bønnene fri for skitt. La de bløtes over natta. Hell på kokende vann så de dekker bønnene så vidt, ca. 3 cun. Gi et oppkok og rør godt rundt. Sett varmen ned og ta på lokket. La det småkoke. Rør i gryten til og fra så det ikke svir seg. De er ferdigkokte etter max. 30 minutter.

Gurkemeie er et super antioksidant med høyest kjent kilde av betakaroten. Styrker milt, mage og lever gjennom regulering av blodsukkeret. Demper suget etter søtt og fremmer utskillelse av gallesaft. Styrker immunforsvaret og minsker inflammasjon.

Ha en god sommer med en enkel, velsmakende suppe som balanserer både Ild- og Jord-elementet!

Og her ser dere resultatet! Nam! Foto: Per Arne Kobbevik.