Faktaark: Astma og akupunktur
Astma er en kronisk betennelsestilstand i luftveiene som kan føre til hoste, kortpustethet, surkling og tetthet i brystet. Symptomene er ofte verst om natten eller om morgenen. 8 % av den voksne befolkningen og 25 % av barn i Norge, har eller har hatt, astma før de fyller 16 år (1). Mange mennesker med astma er atopiske og når de blir utsatt for spesielle stimuli, øker sjansen for astma. Astma kan forverres i pollensesongen. Ubehandlet pollenallergi øker sjansene for å pådra seg astma. Barneastma øker risikoen betraktelig for å utvikle KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom) i voksen alder, særlig hos røykere (1).
Målet for behandling av astma er å redusere eller fjerne symptomer, hindre tilstopping av luftveiene og maksimere lungefunksjon med minimale bivirkninger (2). Standard behandling for pasienter med symptomatisk astma inkluderer en korttidsvirkende beta2-agonist for symptomlindring ved behov, og profylakse med kortikosteroid inhalasjon. Noen ganger behandles pasienten med en langtidsvirkende beta2-agonist i tillegg (2). Andre legemidler som brukes inkluderer leukotrienantagonister og teofyllin.
Hvordan kan akupunktur hjelpe ved astma?
Cochrane collaboration undersøkte effekten av akupunktur for astma i 2003 uten å finne tilstrekkelig bevis for om akupunktur har effekt ved astma (McCarney 2003). Denne systematiske oversikten inkluderte narreakupunktur som kontrollgruppe, og det er debattert mye om gyldigheten av narreakupunktur som kontrollgruppe (Lundeberg 2009). McCarney bemerket også at i noen av astmastudiene var det inkludert akupunkturpunkter som tradisjonelt blir benyttet for behandling av astma i denne kontrollgruppen. Potensielt gir dette «bias» mot akupunktur, slik at man i virkeligheten sammenligner to aktive behandlingsformer. Altså er det vanskeligere å finne en statistisk forskjell mellom gruppene, enn hvis den ene gruppen i virkeligheten var en placebokontroll.
En kinesisk metaanalyse rapporterte at akupunktur kom bedre ut enn kontrollgruppen i de fleste subjektive og objektive mål på astma, men hvilken kontrollgruppe som ble benyttet ble ikke spesifisert (Yu 2012). En systematisk gjennomgang av laserakupunktur for barneastma inkluderte bare tre studier av lav kvalitet, og konkluderte med at man trenger mer forskning for å kunne trekke en konklusjon (Zhang 2012).
Flere randomiserte kontrollerte forsøk (RCT), publisert etter McCarneys systematiske gjennomgang, har antydet at akupunktur er bedre enn ingen behandling, og kan også være et nyttig supplement til standard medisinsk behandling for astma (Reinhold 2014 Sheewe 2012, Choi 2010, Lin 2010, Mehl-Madrona 2007, Zhang 2007, Maa 2003).
Noen studier viser også at akupunktur er overlegen placeboakupunktur (Karlson 2013, Chu 2007). I de fleste av disse studiene har pasientene følt seg bedre etter akupunktur selv om deres lungefunksjonstester ikke ble betydelig forbedret. Bruk av moxa (tørket burot som de fleste norske akupunktører også bruker), har i fire kinesiske RCT-studier vist å være et like godt alternativ til langsiktige astmamedisiner for å bedre lungefunksjon og subjektive symptomer (Chen 2013, Sang 2012, Ouyang 2011, Liang 2010). Akupunktur har også vist god effekt ved behandling av akutte astmaanfall; like god som inhalert salbutamol (Han 2012).
Akupunktur har vist seg å være kostnadseffektivt for å bedre livskvalitet hos astmapasienter (Rheinhold 2014).
Nyere forskning:
I et studie fra 2017, og som ble publisert i Journal of Complementary Medicine, konkluderte at pasienter med allergisk astma, som fikk akupunktur i tillegg til standard behandling, fikk redusert sine astmasymptomer og økt livskvalitet sammenlignet med kun standard behandling (Brinkhaus, 2017).
Akupunktur antas å stimulere nervesystemet og føre til frigjøring av nevrokjemiske transportmolekyler. Disse biokjemiske endringene påvirker kroppens homeostatiske mekanismer, og fremmer fysisk og følelsesmessig velvære.
Her kan du lese mer om virkningsmekanismene ved behandling med akupunktur.
Det finnes flere publiserte studier som undersøker hvilke mekanismer som kan være involvert i akupunkturens effekt ved astma:
- Akupunktur kan ha regulatoriske effekter på slimhinne og cellulær immunitet hos pasienter med allergisk astma; for eksempel ved forandringer i nivåene av immunglobuliner, eosinofiler, T-lymfocytter og cytokiner (Yang 2013, Carneiro 2010, Joos 2000).
- Akupunktur kan redusere bronkial immun-mediert inflammasjon, særlig gjennom balansen mellom T-helpe 1 og 2 celler, og deres tilknyttede cytokiner (Carneiro 2010; Carneiro 2005, Jeong 2002).
- Akupunktur redusere betennelse generelt ved å fremme utskillelsen av vaskulære og immunmodulerende faktorer (Kavoussi 2007, Zijlstra 2003).
- Akupunktur kan regulere uttrykket til overflateproteiner, slik at det bidrar til å redusere motstanden i luftveiene i tillegg til å bidra til å modulere immunrespons (Yan 2010).
- Akupunktur kan hemme strukturelle endringer i luftveiene, og dermed redusere luftveismotstand, muligens ved å hemme T-type kalsiumkanalprotein i luftveienes glatte muskelceller (Wang 2012).
- Akupunktur kan muligens regulere gener og proteiner som styrer luftveienes inflammatoriske respons (Mo 2012, Xu 2012, Yin 2009)
- Akupunktur virker på områder i hjernen som reduserer følsomhet for smerte og stress, samt fremmer avslapning og deaktivering av den «analytiske» hjernen som er ansvarlig for angst og bekymring (Hui 2010).
Antall behandlinger
Hvor mange behandlinger en pasient trenger er avhengig av pasientens individuelle helsetilstand, type plage og varighet. Det er vanlig å komme til behandling to ganger i uken de første ukene, for deretter å øke tidsrommet mellom behandlingene når pasienten merker bedring av sine plager. Det forskes på å finne optimal behandlingsdose for ulike lidelser og plager – ikke for lite slik at man ikke oppnår ønsket effekt, men heller ikke mer enn det som er nødvendig for å oppnå best behandlingseffekt – såkalt «minimal dosage effect».
Hva skjer under en akupunkturbehandling?
Er det noen bivirkninger i forbindelse med akupunktur?
Har alle som setter nåler tilfredsstillende utdanning i akupunktur?
Det er ingen krav til utdanning i akupunktur fra myndighetenes side. Hvem som helst kan stikke nåler. Akupunkturforeningen mener at en 4-årig utdanning, tilsvarende 240 studiepoeng, er det som bør kreves for å kunne gi en trygg og kvalifisert behandling med akupunktur. Mange som bruker nåler som sitt verktøy har kun et helgekurs. Dette er ikke bare et problem for pasientsikkerheten og hvorvidt pasienten får tilstrekkelig og riktig behandling, men også i forhold til utviklingen av faget og profesjonen.
Medisinbruk og akupunktur
Akupunkturforeningen understreker at pasienter alltid skal fortsette å ta de medisiner legen har foreskrevet. Akupunkturbehandlingen kan redusere behovet for ulike medikamenter, men nedtrapping eller seponering skal alltid gjøres i samråd med behandlende lege.
Referanser