Faktaark: Akupunktur og ryggsmerter
Mennesker i alle aldre kan rammes av ryggsmerter og mange vil oppleve dette èn, eller flere ganger i løpet av livet. Ryggsmerter er den nest mest vanlige årsak til uføretrygd (1) og er en av hovedårsakene til arbeidsrelatert sykefravær.
Rundt 34% av den voksne norske befolkningen plages med ryggsmerter (2) og de fleste av disse sliter med smerter i korsryggen, såkalt lumbago. Korsryggsmerter står for 11,9% av uføreytelsene i Norge (1).
Årsaken til korsryggsmerter er som regel ikke alvorlig skade eller sykdom, men vridning, strekk, forstuing, mindre skader eller nerveirritasjon.
Korsryggsmerter kan også oppstå ved graviditet, stress, virusinfeksjon eller nyresykdommer.
I de nasjonale kliniske retningslinjene anbefales akupunktur ved langvarige uspesifikke korsryggsmerter (3).
Hvordan kan akupunktur hjelpe ved ryggsmerter?
En meta-analyse som nylig ble publisert, ville se på effekten av akupunktur på smerter og funksjon ved uspesifikke korsryggsmerter. 25 studier med tilsammen 7587 deltakere ble inkludert i meta-analysen. Resultatene viste at akupunktur var mer effektiv på smertelindring enn ingen behandling, sham-akupunktur (narre-akupunktur) eller vanlig pleie. Behandling med akupunktur i tillegg til vanlig pleie viste også en bedre effekt enn vanlig pleie alene. Når det gjelder funksjonell forbedring, viste analysen en signifikant forskjell mellom akupunktur og ingen behandling, mens de andre kontrollterapiene ikke kunne vurderes. Forfatterne trekker en forsiktig konklusjon om at akupunktur ser ut til å være effektiv for uspesifikke korsryggsmerter og at akupunktur kan være et viktig supplement til vanlig pleie (Yun-Xia Li 2020).
En randomisert kontrollert studie, som ble publisert i 2020, ønsket å se på om det var en forskjell på effekten av manuell akupunktur og elektro-akupunktur på kronisk uspesifikke korsryggsmerter. Denne studien kunne vise at begge terapiene har samme effekt både ved reduksjon av smerte og funksjonell forbedring ved kroniske uspesifikke korsryggsmerter (Josielli Comachio 2020).
Ellers viser studier at behandling med akupunktur kan hjelpe med å redusere smerter, øke bevegelighet og redusere antall sykemeldingsdager sammenlignet med ingen behandling. Det kan også se ut til at akupunktur kan være minst like effektiv som standard medisinsk behandling (medikamenter, kognitiv terapi, ryggskole, trening, fysioterapi og kiropraktikk) for ryggsmerte (Witt 2006; Haake 2007; Cherkin 2009; Sherman 2009a). Akupunktur kan være spesielt nyttig som tilleggsbehandling til konvensjonell behandling, både for pasienter med alvorligere symptomer og for de som ikke ønsker å bruke smertestillende medikamenter (Sherman 2009a, 2009b; Lewis 2010). Akupunktur kan også hjelpe med å redusere ryggsmerter under svangerskap (Ee 2008) og ved arbeidsrelatert ryggsmerte, noe som kan bidra med å redusere sykefravær (Weidenhammer 2007; Sawazaki 2008).
I noen meta-analyser har akupunktur vist seg å være bedre enn sham-akupunktur (Hopton 2010), mens i andre studier var ikke forskjellen statistisk signifikant (Yuan 2008; Ammendolia 2008). Sham-akupunktur er ikke en inaktiv placebobehandling, men en variant av akupunktur som har fysiologiske effekter. Dette betyr at som en kontrollbehandling for placebo (Sherman 2009a), er sham-akupunktur ubrukelig. En studie som sammenligner sham-akupunktur med akupunktur, sammenligner derfor to aktive behandlingsformer, og ikke placeboeffekt.
Det kan også se ut til at akupunktur kan være en kostnadseffektiv behandling over et lengre tidsrom (Radcliffe 2006; Witt 2006).
Akupunktur kan hjelpe ved ryggsmerter ved å:
- dempe smerte ved å gi økt aktivitet i smertemodulerende områder i hjernen (Rong-Lin Cai 2018) og ved å stimulere nerver i muskler og annet vev frigjøres endorfiner og andre nevrohumorale faktorer, og endrer måten smertesignaler behandles i hjernen og ryggmargen (Pomeranz 1987; Zhao 2008).
- redusere betennelse – ved å stimulere frigjøring av vaskulære og immunmodulerende faktorer (Kim 2008, Kavoussi 2007;Zijlstra 2003).
- lindre stivhet i muskler og øke bevegelse i ledd – ved å øke lokal mikrosirkulasjon, noe som reduserer hevelse og blåmerker (Komori 2009).
- redusere bruk av legemidler for ryggplager (Thomas 2006).
- forbedre resultatet når det brukes som et tillegg til konvensjonell behandling som f.eks. rehabiliteringsøvelser (Ammendolia 2008; Yuan 2008).
Antall behandlinger
Hvor mange behandlinger en pasient trenger er avhengig av pasientens individuelle helsetilstand, type plage og varighet. Det er vanlig å komme til behandling to ganger i uken de første ukene, for deretter å øke tidsrommet mellom behandlingene når pasienten merker bedring av sine plager. Det forskes på å finne optimal behandlingsdose for ulike lidelser og plager – ikke for lite slik at man ikke oppnår ønsket effekt, men heller ikke mer enn det som er nødvendig for å oppnå best behandlingseffekt – såkalt «minimal dosage effect».
Hva skjer under en akupunkturbehandling?
Er det noen bivirkninger i forbindelse med akupunktur?
Har alle som setter nåler tilfredsstillende utdanning i akupunktur?
Det er ingen krav til utdanning i akupunktur fra myndighetenes side. Hvem som helst kan stikke nåler. Akupunkturforeningen mener at en 4-årig utdanning, tilsvarende 240 studiepoeng, er det som bør kreves for å kunne gi en trygg og kvalifisert behandling med akupunktur. Mange som bruker nåler som sitt verktøy har kun et helgekurs. Dette er ikke bare et problem for pasientsikkerheten og hvorvidt pasienten får tilstrekkelig og riktig behandling, men også i forhold til utviklingen av faget og profesjonen.
Medisinbruk og akupunktur
Akupunkturforeningen understreker at pasienter alltid skal fortsette å ta de medisiner legen har foreskrevet. Akupunkturbehandlingen kan redusere behovet for ulike medikamenter, men nedtrapping eller seponering skal alltid gjøres i samråd med behandlende lege.
Referanser: