Pasientinformasjon: Kvalme/oppkast og akupunktur
Kvalme er et vanlig symptom ved en rekke ulike sykdommer og tilstander. Her beskrives kvalme og oppkast etter operasjoner, ved cellegift og svangerskap. Mange pasienter som får cellegift blir kvalme og kaster opp (1,2). Symptomene kan være alvorlige og svekke pasientens livskvalitet (3). Mange får også følelsesmessig utmattelse (4), og økte kreftrelaterte symptomer slik som vekttap, kraftløshet og generell svakhet (5,6).
Postoperativ kvalme og oppkast (PONV) er vanlig hos opptil 80% av pasienter etter narkose (anestesi) (7, 8).
Kvalme og oppkast er vanlig tidlig i svangerskapet. I første trimester mellom 6. og 12. uke er ca 50-80% av gravide kvinner kvalme, 50% har også oppkast og brekninger (9,10), og hos 20% kan dette vare lenger enn 20 uker (11,9). Oppkast over tid kan gi vekttap, dehydrering og elektrolyttforstyrrelser, og føre til sykehusinnleggelse (9). Kvalme og oppkast er en påkjenning både fysisk og psykisk, og kan påvirke daglige aktiviteter og relasjoner, og resultere i tapt produktivitet og økte helsekostnader (13,14,15, 16).
Medikamenter som brukes for kvalme og oppkast er 5-HT3-reseptorantagonister, antimuskariner, antihistaminer, dopaminantagonister, kortikosteroider og vitaminer (dvs. B6 og B12). Bivirkninger av tidligere legemidler (for eksempel thalidomid) har ført til en forsiktighet på forskrivning av medisiner i første trimester av svangerskapet.
Akupunktur og kvalme/oppkast
Akupunktur kan benyttes for å redusere kvalme og oppkast generelt, enten om det er postoperativ kvalme og oppkast, kvalme og oppkast ved cellegiftbehandling eller svangerskapsrelatert kvalme og oppkast.
Akupunktur anbefales som behandling ved både kliniske retningslinjer og veiledere i Norge, også i det nasjonale handlingsprogrammet med retningslinjer for palliasjon i kreftomsorgen i Norge.
Antall behandlinger
Hvor mange behandlinger en pasient trenger er avhengig av pasientens individuelle helsetilstand, type plage og varighet. Det er vanlig å komme til behandling to ganger i uken de første ukene, for deretter å øke tidsrommet mellom behandlingene når pasienten merker bedring av sine plager.
Hva skjer under en akupunkturbehandling?
Er det noen bivirkninger i forbindelse med akupunktur?
Har alle som setter nåler tilfredsstillende utdanning i akupunktur?
Det er ingen krav til utdanning i akupunktur fra myndighetenes side. Hvem som helst kan stikke nåler. Akupunkturforeningen mener at en 4-årig utdanning, tilsvarende 240 studiepoeng, er det som bør kreves for å kunne gi en trygg og kvalifisert behandling med akupunktur. Mange som bruker nåler som sitt verktøy har kun et helgekurs. Dette er ikke bare et problem for pasientsikkerheten og hvorvidt pasienten får tilstrekkelig og riktig behandling, men også i forhold til utviklingen av faget og profesjonen.
Medisinbruk og akupunktur
Akupunkturforeningen understreker at pasienter alltid skal fortsette å ta de medisiner legen har foreskrevet. Akupunkturbehandlingen kan redusere behovet for ulike medikamenter, men nedtrapping eller seponering skal alltid gjøres i samråd med behandlende lege.
For mer informasjon om akupunktur og kvalme/oppkast, se faktaark for helsepersonell.
Referanser: