Pasientinformasjon: Polycystisk ovariesyndrom og akupunktur

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en multiorgan-tilstand. Ubalanse i kvinnens hormoner fører til at eggcellene i eggstokkene ikke modnes skikkelig. Resultatet av dette er at eggløsningen uteblir og eggcellene i eggstokkene blir til væskefylte hulrom (cyster). Menstruasjonsforstyrrelser, infertilitet, overvekt og metabolsk syndrom kan oppstå som et resultat av ubalansen i hormonene. Noen kvinner med PCOS har også forhøyede nivåer av mannlige kjønnshormoner, noe som gir symptomer som økt mannlig type hårvekst, vedvarende uttalte kviser og tap av hår på hodet. På lang sikt kan det være en økt sannsynlighet for å få diabetes type 2. Det er også økt sannsynlighet for å utvikle kardiovaskulære risikofaktorer (høyt blodtrykk, forhøyet kolesterol, hjertesykdom), astma og redusert psykisk helse (depresjon og angst).

Man vet ikke hvorfor noen kvinner får PCOS, men både arv, miljø og livsstil kan påvirke tilstanden.

Det finnes ingen behandling som kurerer PCOS, men et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet er viktig hos alle med PCOS. Dette for å opprettholde/oppnå normal vekt, optimal helse og livskvalitet. Behovet for medisinsk behandling avhenger av kvinnens livsfase, livssituasjon og preferanser. Behandlingen tar sikte på å behandle symptomene som feks. permanent hårfjerning, behandling av kviser, vektreduksjon og p-piller hvis kvinnen ikke ønsker å bli gravid (1, 2, 3, 4).

Akupunktur og PCOS

Nøkkelen til lindring av symptomer ved PCOS er å bedre hormonbalansen, og ett av symptomene på PCOS er uregelmessig menstruasjon (sjelden eller sparsom). Behandlingsprinsippet til akupunktøren vil derfor først og fremst være å forsøke å regulere menstruasjonssyklusen ved hjelp av akupunkturbehandling. Under første konsultasjon blir det foretatt et grundig intervju som gir akupunktøren den rette behandlingsstrategien og valg av akupunkturpunkter. Noen av disse punktene stimuleres også ofte med strøm.

En kvalifisert akupunktør vil også forsøke å redusere eventuelle andre plager som er relatert til problemstillingen og gi råd om livsstilsendringer dersom dette kan være til nytte for pasienten.

Antall behandlinger

Hvor mange behandlinger en pasient trenger er avhengig av pasientens individuelle helsetilstand, type plage og varighet. Det er vanlig å komme til behandling en til to ganger i uken de første ukene, for deretter å øke tidsrommet mellom behandlingene.

Hva skjer under en akupunkturbehandling?

Er akupunktur smertefullt?

Er det noen bivirkninger i forbindelse med akupunktur?

Har alle som setter nåler tilfredsstillende utdanning i akupunktur?

Det er ingen krav til utdanning i akupunktur fra myndighetenes side. Hvem som helst kan behandle med nåler. Mange som bruker nåler som sitt verktøy har kun et helgekurs. Dette er ikke bare et problem for pasientsikkerheten og hvorvidt pasienten får tilstrekkelig og riktig behandling, men også i forhold til utviklingen av faget og profesjonen.

Akupunkturforeningen mener at en 4-årig utdanning, tilsvarende 240 studiepoeng, er det som bør kreves for å kunne gi en trygg og kvalifisert behandling med akupunktur. Dette er kravene for at en akupunktør kan bli fullverdig medlem i Akupunkturforeningen i dag.

Finn din akupunktør MAF her.

Medisinbruk og akupunktur

Akupunkturforeningen understreker at pasienter alltid skal fortsette å ta de medisiner legen har foreskrevet. Akupunkturbehandlingen kan redusere behovet for ulike medikamenter, men nedtrapping eller seponering skal alltid gjøres i samråd med behandlende lege.

For mer informasjon om forskningen på akupunktur og PCOS, se faktaarket for helsepersonell.

 

Referanser:

1) https://www.helsenorge.no/sykdom/hormoner/polycystisk-ovariesyndrom/
2) https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/tilstander-og-sykdommer/ulike-sykdommer/polycystisk-ovariesyndrom
3) https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/veileder-i-gynekologi/pcos/
4) https://nhi.no/sykdommer/kvinne/svulster-og-cyster/polycystisk-ovariesyndrom/