Faktaark: Nakkesmerter og akupunktur

Muskel- og skjelettplager rammer de fleste av oss i løpet av livet og er en av de vanligste årsakene til sykmeldinger og uføretrygd. De vanligste plagene gjelder rygg og nakke. Tall fra sykdomsbyrdestudien i Norge i 2015 viser at korsrygg- og nakkesmerter er den største enkeltstående årsaken til ikke-dødelig helsetap i Norge. I større befolkningsundersøkelser rapporterer mellom 30 og 50 prosent å ha vært plaget med nakkesmerter i løpet av den siste måneden (1).
Med nakkesmerter menes smerter i nakkeregionen, det vil si øvre del av rygg, oppover mot hodet og utover mot skuldrene. Smertene kan være forbundet med symptomer som stråler til armer eller hode og kan involvere en eller flere av strukturene; nerver, nerverøtter, mellomvirvel ledd, bein, muskler og leddbånd (2, 3).
Det kan være flere årsaker til nakkesmerter og det er vanligvis en harmløs tilstand, men kan bli invalidiserende i varierende grad. Som sådan, har det en stor innvirkning på helsetjenestens utgifter på grunn av besøk til helsepersonell, sykefravær, uførhet og tilhørende tap av produktivitet (2, 3).
Det finnes ingen rask og effektiv behandling for nakkesmerter, men ved å kartlegge det som sannsynligvis er årsaken til problemet og gjøre noen tiltak ut fra dette, kan mange kurere sine nakkesmerter relativt raskt. Fysisk trening er det viktigste tiltaket, ikke minst for å forebygge plager. Avspenningsøvelser vil kunne være nyttig, særlig om du har problem knyttet til stress. Hos enkelte pasienter vil det være aktuelt å bruke medisiner, men dette er unntaket. Aktuell medisin er i så fall paracetamol. Generelt bør det utvises forsiktighet med vanedannende legemidler ved nakkelidelser. I tillegg finnes det også tilbud i form av fysioterapi, massasje, varme og akupunktur (3, 4, 5).
Kan akupunktur hjelpe ved nakkesmerter?
Akupunktur nevnes som behandling i flere kliniske retningslinjer og veiledere i Norge. Norsk elektronisk legehåndbok nevner blant annet akupunktur for behandling av nakke- og ryggsmerter. Akupunktur ser ut til å ha effekt spesielt ved nakkemyalgi.
En systematisk gjennomgang som ble publisert i Cochrane i 2016 konkluderte med at det er evidens av moderat kvalitet som antyder at akupunktur lindrer smerter bedre enn sham-akupunktur. Resultatene ble målt både ved avsluttet behandling og ved kortvarig oppfølging. De som fikk akupunktur rapporterte om reduksjon av smerte og en funksjonell bedring ved kortvarig oppfølging, mer enn de som var på venteliste. Bevis, som er av moderat kvalitet, indikerer også at akupunktur er en mer effektiv behandling ved smertelindring enn inaktiv behandling ved kortvarig oppfølging (Kien Trinh 2016).
En meta-analyse som ble publisert i 2012 ville se om akupunktur hadde effekt ved kroniske smerter, blant annet nakkesmerter. Studien tok for seg 29 av 31 randomiserte kontrollerte studier med tilsammen 17 922 deltakere. I analysen ville de se på effekten av akupunktur ved fire kroniske smertelidelser: rygg- og nakkesmerter, slitasjegikt, kronisk hodepine og skuldersmerter. Studien viste at akupunktur kan være en effektiv behandling av kroniske smerter og et rimelig alternativ til behandling. Betydelige forskjeller mellom ekte akupunktur og falsk akupunktur (sham), indikerer at akupunktur er mer enn bare en placeboeffekt. Imidlertid er disse forskjellene relativt beskjedne, noe som tyder på at faktorer i tillegg til de spesifikke effektene av nåling er viktige bidragsytere til den terapeutiske effekten av akupunktur (Vickers 2012).
En systematisk gjennomgang fra 2009 viser at akupunktur var effektivt på kort sikt for behandling av nakkesmerter (Fu 2009). En annen gjennomgang viser moderat evidens for at akupunktur lindrer smerte bedre enn noen “ narrebehandlinger” målt ved slutten av behandlingsforløpet. For inaktive narre/placebobehandlinger slik som f.eks TENS eller elektroapparat hvor strømforsyningen kobles fra og ventelistekontroll, var akupunktur også overlegen i forhold til disse behandlingene etter oppfølging etter kort tid (Trinh 2006).
Av de randomiserte kontrollerte studier publisert siden Cochraneoversikten (Trinh 2006), sammenlignet fem RCT-studier akupunktur med ulike typer narrebehandling. Her var akupunktur overlegen i tre (Liang 2009, 2010, Vas 2006) tilsvarende i en (Sahin 2010), og resultatene var uklare i en studie (Fu 2009). Gitt at shamakupunktur / narreakupunktur er en viss grad en aktiv behandling, og ikke en uvirksom placebo er disse resultatene oppløftende. I to andre studier ble akupunktur sammen med standard behandling vist seg å være bedre enn standard behandling alene (Witt 2006; Chan 2009). I en annen studie hvor akupunktur ble gitt sammen med massasje for pasienter med cervical spondylose, viste akupunktur og massasje bedre resultater enn en av behandlingene alene (Zhou 2005).
En studie viste også at i henhold til de internasjonale kostnadseffektivitets terskelverdier, er akupunktur en kostnadseffektiv behandling hos pasienter med kroniske nakkesmerter (Willich 2006).
Akupunktur kan redusere nakkesmerter ved å:
- dempe smerte ved å gi økt aktivitet i smertemodulerende områder i hjernen (Rong-Lin Cai 2018)
- stimulere nerver som ligger i muskler og andre vev, noe som fører til frigivelse av endorfiner og andre nevrofaktorer, og endrer hvordan hjerne og ryggmargen behandler smertesignaler (Pomeranz 1987, Zhao 2008)
- redusere betennelse ved å fremme utskillelsen av vaskulære og immunmodulerende faktorer (Kavoussi 2007, Zijlstra 2003)
- forbedre muskelstivhet og mobilitet ved å øke lokal mikrosirkulasjon (Komori 2009) som hjelper til med å redusere hevelse.
Antall behandlinger
Hvor mange behandlinger en pasient trenger er avhengig av pasientens individuelle helsetilstand, type plage og varighet. Det er vanlig å komme til behandling to ganger i uken de første ukene, for deretter å øke tidsrommet mellom behandlingene når pasienten merker bedring av sine plager. Det forskes på å finne optimal behandlingsdose for ulike lidelser og plager – ikke for lite slik at man ikke oppnår ønsket effekt, men heller ikke mer enn det som er nødvendig for å oppnå best behandlingseffekt – såkalt «minimal dosage effect».
Hva skjer under en akupunkturbehandling?
Er det noen bivirkninger i forbindelse med akupunktur?
Har alle som setter nåler tilfredsstillende utdanning i akupunktur?
Det stilles ingen krav til utdanning i akupunktur fra myndighetenes side i Norge. Hvem som helst kan stikke nåler. Akupunkturforeningen mener at en 4-årig utdanning, tilsvarende 240 studiepoeng, er det som bør kreves for å kunne gi en trygg og kvalifisert behandling med akupunktur. Mange som bruker nåler som sitt verktøy har kun et helgekurs. Dette er ikke bare et problem for pasientsikkerheten og hvorvidt pasienten får tilstrekkelig og riktig behandling, men også i forhold til utviklingen av faget og profesjonen.
Medisinbruk og akupunktur
Akupunkturforeningen understreker at pasienter alltid skal fortsette å ta de medisiner legen har foreskrevet. Akupunkturbehandlingen kan redusere behovet for ulike medikamenter, men nedtrapping eller seponering skal alltid gjøres i samråd med behandlende lege.
Referanser: